Personal Account
Tekući bankovni račun omogućava vam da upravljate svojim sredstvima deponovanjem novca na račun, podizanjem novca sa bankomata i prenosom sredstava na druge račune - fizičkim i pravnim licima. Najčešće funkcije računa su prijem sredstava (na primer plate) i povezivanje sa debitnom karticom za svakodnevne kupovine.
Za šta se koriste tekući računi?
Tekući račun pruža jednostavne načine za deponovanje i podizanje novca. Većina banaka pruža funkcionalnost onlajn bankarstva i mobilnu aplikaciju. Pomoću njih možete vršiti prenos sredstava na druge račune i primati sredstva na svoj račun. Takođe, neke banke pružaju mogućnost otvaranja računa u stranoj valuti - EUR, USD, GBP i dr.

Finansijer.rs je procenio mogućnosti za otvaranje tekućih računa kod najvećih banaka u Srbiji i sastavio listu najboljih ponuda. Ovde ćete pronaći detaljne informacije o svakom od njih kako biste odabrali tekući račun koji vam najviše odgovara.
Klasik
Članarina – 295 RSD mesečno

Mobilno bankarstvo bez naknade

Izdavanje kartica DinaCard ili Mastercard Standard bez naknade
Standard
Članarina – 240 RSD mesečno

Mobilno bankarstvo bez naknade

Izdavanje kartica Mastercard Standard bez naknade
Intesa Hit
Članarina – 350 RSD mesečno

Mobilno bankarstvo bez naknade

Izdavanje kartica DinaCard ili Visa Inspire bez naknade
Može Start
Članarina – 250 RSD mesečno

Mobilno bankarstvo bez naknade

Izdavanje kartica DinaCard ili Visa Debit bez naknade
Dinarski platni račun
Članarina – 290 RSD mesečno

Mobilno bankarstvo bez naknade

Izdavanje kartica DinaCard ili Visa Classic ili Mastercard Faster bez naknade
Kombank Klasik Set
Članarina – 260 RSD mesečno

Mobilno bankarstvo bez naknade

Izdavanje kartica DinaCard ili Visa Classic ili Mastercard Standard bez naknade
Koliko košta održavanje tekućeg računa?
Otvaranje računa je obično besplatno, ali banka može naplaćivati naknadu za njegovo održavanje i neke usluge računa.

Evo nekih od najčešćih naknada po tekućim računima:

Mesečna naknada. Za tekuće račune banke obično naplaćuju mesečnu naknadu, koja se ponekad naziva i naknada za održavanje, i ona se obično kreće između 150 i 650 dinara, u zavisnosti od paketa usluga. Međutim, u mnogim slučajevima možete izbeći plaćanje naknada ispunjavanjem određenih uslova, kao što je održavanje određenog minimalnog stanja na računu na kraju svakog meseca.

Naknada za podizanje sredstava na bankomatu. Ako podižete novac sa bankomata van mreže vaše banke ili van Srbije, može vam biti naplaćena provizija od kompanije koja drži bankomat, a u nekim slučajevima tu je još i provizija vaše banke.

Provizija za bezgotovinski prenos. Obično su prenosi fizičkim licima u okviru iste banke i u okviru određenog iznosa besplatni. Međutim, ako planirate da fizičkom licu prenesete sredstva veća OD standardnog limita ili na račun u drugoj banci, možda će vam biti naplaćena provizija. Neke banke mogu naplaćivati i naknadu za prenos pravnim licima, čak i u okviru iste banke.
Razlika između štednog i tekućeg računa
Novac na tekućem računu namenjen je redovnim plaćanjima. Stanje na takvom računu često se menja, jer se novac redovno pripisuje i povlači sa računa. Kada ima tekući račun, njegov vlasnik može da vrši plaćanja debitnom karticom.

Štedni račun, koji se naziva i depozitni, funkcioniše drugačije. Gotovina na ovom računu namenjena je čuvanju za budućnost i deponovana je u banci na određeno vreme. Banka može investirati sredstva klijenata, a zauzvrat vlasnik računa dobija kamatu. Obično nije moguće preneti novac sa štednog računa direktno na drugi račun. Pre korišćenja ovog novca za plaćanje, prvo ga morate prebaciti na svoj tekući račun.