Investicije
Platforme za onlajn trgovanje omogućavaju vam da investirate u hartije od vrednosti kao što su akcije, obveznice, ETF-ovi i zajednički fondovi radi formiranja investicionog portfolija koji odgovara vašim finansijskim ciljevima.
Onlajn investicione platforme
Danas većina brokerskih kompanija omogućuje klijentima da trguju onlajn. Moderne platforme za trgovanje obično nude finansijske institucije kao što su banke ili specijalizovani brokeri koji vam omogućavaju da otvorite račun, položite novac i otpočnete s trgovanjem za nekoliko minuta.

Svaka platforma nudi jedinstven skup funkcija i alata, kao i sopstvenu strukturu provizija.
Finansijer.rs je ocenio različite srpske i međunarodne investicione platforme i sastavio listu najboljih ponuda. U nastavku ćete pronaći detaljne informacije o svakoj od njih kako biste odabrali investicionu platformu koja vam najviše odgovara.
Visa Gold Revolving
Mesečna članarina osn. kartica 230 RSD, dodatna – bez naknade

Mesečnu članarinu za korišćenje kreditne kartice banka počinje da naplaćuje po isteku roka od 3 meseca od aktivacije kartice.

Visina godišnje nominalne kamatne stope: 29,40%

EKS: 38.67%
Flexia Mastercard
Mesečna članarina osn. kartica 100 RSD, dodatna – 100 RSD

Odloženo plaćanje bez kamate, uz grejs period do 45 dana

Visina godišnje nominalne kamatne stope: 22%

EKS: 26.61%
Mastercard Standard
Mesečna članarina osn. kartica 250 RSD i besplatna uz Intesa Hit i Intesa Hit Plus paket računa

Plaćajte odloženo do 40 dana bez kamate

Visina godišnje nominalne kamatne stope:
18.43%

EKS: 18.50%
Visa Gold Olympic
Mesečna članarina osn. kartica 250 RSD, dodatna – bez naknade

Plaćanje na rate bez kamate i naknade kod partnera banke

Visina godišnje nominalne kamatne stope: 27%

EKS: 36.61%
Visa Revolving
Mesečna članarina osn. kartica 200 RSD, dodatna – 100 RSD (*ako nije u okviru paketa)

Plaćanje na rate bez kamate i naknade kod partnera banke
MasterCard Standard
Mesečna članarina osn. kartica 75 RSD, dodatna – 50. Naplaćuje se i izdavanje kartice jednokratno i to za osnovnu 600 RSD, a za dodatnu 400 RSD.

Visina godišnje nominalne kamatne stope:
22.80%

EKS:
26,12% do 36,76%
Kako funkcionišu berzanske platforme za trgovanje?
Većina platformi za onlajn trgovanje omogućava vam da investirate preko mobilne aplikacije ili veb terminala. Prvo morate da se registrujete i otvorite brokerski račun. Kada otvorite račun, možete ga dopunjavati transferom preko banke ili debitnom karticom.

Najbolji onlajn brokeri takođe nude razne analitičke alate koje možete koristiti za procenu akcija i aktivnosti na tržištu u realnom vremenu. Na primer, mnoge investicione platforme imaju ugrađene alate za analizu akcija koje vam omogućavaju da pronađete hartije od vrednosti na osnovu elemenata kao što su tržišna kapitalizacija, zarada po akciji i mnogi drugi finansijski pokazatelji kompanije čiju aktivu nameravate da kupite.
Kako odabrati najbolju platformu za trgovanje?
Vaše investiciono iskustvo i potrebe Ako ste početnik, najbolja opcija je platforma koja nudi osnovne edukativne resurse, agilnu korisničku podršku i demo nalog za vežbanje znanja koje ste stekli bez ulaganja pravog novca. Iskusniji trejderi preferiraće platforme koje im omogućavaju trgovanje širokim spektrom aktive i instrumenata i koje nude sveobuhvatne analitičke alate.

Uporedite provizije i naknade za račun Neke onlajn platforme nude trgovanje hartijama od vrednosti bez provizije, ali uvek treba da budete svesni drugih naknada, kao što su naknade za održavanje računa. Ponekad je isplativije izabrati brokera sa minimalnom provizijom za obavljanje transakcije, ali bez skrivenih naknada i troškova, nego izabrati brokera bez provizije, ali sa puno dodatnih uslova i skrivenih naknada.

Takođe treba obratiti pažnju na proviziju za deponovanje i povlačenje sredstava sa brokerskog računa. Neke od ovih vrsta fiksnih naknada mogu anulirati vašu potencijalnu dobit, posebno ako ulažete male iznose novca.

Proverite istoriju brokera Platforme za onlajn trgovanje i brokeri moraju imati odgovarajuću licencu za rad. Na primer, ako je brokerska platforma registrovana u SAD, ona mora odgovarati pred Komisijom za hartije od vrednosti SAD (SEC). Proverite da li je poslovanje brokerske kuće u skladu sa pravilima glavnog regulatornog organa finansijskog tržišta Srbije – Komisije za hartije od vrednosti i berze Srbije.
Koja je razlika između trgovanja i investiranja?
Investiranje znači kupovinu i držanje hartija od vrednosti kao što su akcije, obveznice i ETF-ovi radi izvlačenja maksimalne dobiti na dugi rok. Trejderi često kupuju i prodaju akcije kako bi kratkoročno ostvarili veliku dobit.

Investitor može formirati diversifikovani portfolio koji se sastoji od akcija, obveznica, fondova i alternativne aktive kako bi postigao dugoročni finansijski cilj. Oni se fokusiraju na portfolije koji imaju potencijal za dugoročni rast i omogućavaju im pristup širem tržištu. Investitori mogu da „izdrže“ pad tržišta jer veruju da će nadoknaditi gubitke i ostvariti profit kada se tržište oporavi.

Aktivni trejderi obraćaju veliku pažnju na tržišna kretanja u nadi da će pronaći priliku za sticanje dobiti. Trgovci često traže takozvane potcenjene akcije, za koje veruju da su im cene ispod njihove prave vrednosti, kako bi izvukli dobit kada se na tržištu dostigne prava vrednost akcija.

Trgovanje je tradicionalno rizičnija strategija od investiranja, jer čak ni profesionalni učesnici na tržištu ne mogu uvek da nadmaše prinose pasivnih investicija u konzervativne indeksne fondove ili „plave čipove“.