Debitna kartica
Debitna kartica je globalno prihvaćen način plaćanja. Ovo je platna kartica kojom možete plaćati tako što stavljate novac na nju. Limit za troškove formira se na osnovu iznosa na povezanom bankovnom računu. Odabir debitne kartice podrazumeva ravnotežu faktora kao što su naknade, nagrade i praktičnost koju nudi u skladu sa vašim finansijskim potrebama.
Šta je debitna kartica?
Debitna kartica je finansijski alat koji omogućava nosiocima kartica pristup sredstvima na njihovom bankovnom računu radi obavljanja kupovina, podizanja gotovine i sprovođenja različitih finansijskih transakcija. Obično je povezana sa tekućim ili štednim računom i može se koristiti za svakodnevne troškove, kako na internetu, tako i u fizičkim prodavnicama.

Finansijer.rs je procenio mogućnosti otvaranja debitnih kartica u najvećim bankama u Srbiji i sastavio listu najboljih ponuda. Niže ćete pronaći detaljne informacije o svakoj od njih kako biste izabrali najpogodniju debitnu karticu za vas.
Mastercard Standard
Izdavanje kartica - bez naknade, članarina - bez naknade

OTP Svet Popusta program
Mastercard FX
Izdavanje kartica - bez naknade, članarina - bez naknade
Visa Inspire
Izdavanje kartica - 200 RSD, članarina - bez naknade

Popusti i do 20% kod Banka Intesa partnere
Visa PayWave
Izdavanje kartica bez naknade, članarina - bez naknade
Visa Electron
Izdavanje kartica - bez naknade, članarina – 25 RSD mesečno
Visa Electron
Izdavanje kartica - bez naknade, članarina – 50 RSD mesečno
Kako debitna kartica funkcioniše?
Debitne kartice rade tako što elektronski skidaju iznos kupovine direktno sa bankovnog računa nosioca kartice. Karticu je moguće koristiti na bankomatima radi podizanja gotovine i na prodajnim mestima za obavljanje kupovina. Debitne kartice takođe mogu biti korišćene za onlajn kupovinu, plaćanje računa i druge finansijske transakcije.
Koje dodatne pogodnosti ima debitna kartica?
Debitne kartice omogućavaju lak pristup sredstvima, eliminišu potrebu za nošenjem gotovine i nude zaštitu pri kupovini. Transakcije putem debitnih kartica obično su praćene, što olakšava praćenje troškova. Neki debitni karticama dolaze sa programima nagrađivanja, koji nude povrat novca ili popuste na određene kupovine.
Koliko košta servisiranje debitne kartice?
Cena posedovanja debitne kartice varira u zavisnosti od banke. Mnoge banke nude osnovne debitne kartice bez godišnjih naknada, dok druge naplaćuju naknade za određene usluge i privilegije koje su povezane sa vrstom debitne kartice.
Na šta treba obratiti pažnju prilikom izbora izbora debitne kartice?
Pri odabiru debitne kartice, razmotrite sledeće faktore:

1)Pregledajte strukturu naknada za debitnu karticu, uključujući naknade za bankomate, godišnje naknade i sve naknade za transakcije.
2)Istražite debitne kartice sa programima nagrađivanja ili opcijama za povrat novca ukoliko želite maksimalno iskoristiti svoje troškove.
3)Neka debitne kartice imaju dnevna ograničenja za troškove, pa proverite da li se slažu sa vašim troškovima.